Veganský boršč

Chtěla jsem zase vytáhnout kotlík a tak jsem přemítala, co uvařit. A hned mě napadl boršč. Ale musel být veganský a neměl připomínat to, čím nás krmili při dnech ruské kuchyně na základní škole. Brrr!
Od té doby jsem ho nejedla. Negativní zážitek ve mě zanechal na dlouhá léta. Řekla jsem si ale, že přece jen chutě se časem mění a všechno, co tahle polévka obsahuje mi vlastně chutná, takže to prostě nemůže dopadnout špatně.
Ale ještě dnes ráno jsme se vzbudila s pocitem jak hnusná ta polévka byla a vůbec se mi do ní nechtělo. Nicméně, připravila jsem si zeleninu, začala krájet a šla do toho. Výsledek byl nad očekávání povzbuzující, všichni přítomní si 2x přidali 🙂
Uvedené množství je cca pro 15 osob, takže ingredience si pak upravte dle počtu jedlíků;)

 

Ingredience:

  • 2 cibule
  • 200 g bílého zelí
  • 200 g mrkve
  • 200 g petržele
  • 200 g celeru
  • 150 g červené řepy
  • 6 brambor
  • 1 plechovka rajčat (posekaných)
  • 4 stroužky česneku
  • velká hrst ovesných vloček
  • 8 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • snítky čerstvého tymiánu
  • drcený kmín
  • sladká červená paprika
  • domácí zeleninový bujón
  • sůl
  • olivový olej

 

Postup:

Nejprve si pokrájejte všechnu zeleninu, cibuli na drobno, zelí na menší proužky, řepu nahrubo nastrouhejte, mrkev, celer, petržel na kostky,  já mám raději menší kostičky, ale záleží na vás. Stejně tak i brambory. Zelí si předem spařte.
Do kotlíku, příp. velkého kastrolu dejte rozehřát olej, na něj vhoďte cibuli a chvíli restujte. Pak přihoďte řepu, zelí, mrkev, petržel, celer a nechte chvilku zarestovat, přidejte papriku, kmín, rajčata a nakonec brambory. Zalijte cca 2,5l vody, přidejte 2 lžíce bujónu, pepř, nové koření a bobkový list. Zakryjte poklicí a na mírném ohni nechte vařit do změknutí zeleniny.
Ke konci vaření přidejte utřený česnek a na zahuštění vločky.
Na talíři ozdobte snítky tymiánu.

 

P1560076-1

 

 

zeleninvý bujón

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.