Cheesecake s ostružinami

Když jsem se tak probírala lednicí a kontrolovala spotřeby nakoupených potravin, zjistila jsem, že některé mají už namále a je potřeba je zužitkovat. Tak se mi sešel tvaroh, šlehačka, Palouček ( obdoba Lučiny, ale dle mě chutnější), taky jsem objevila Mozartovy koule, které miluju, a které tajně chodím ujídat. Tak jsem si řekla, že upeču cheeseecake. No cheesecake, je to trochu odvážná formulace, protože dle mě je cheesecake pouze ten, který je z krémového sýra a tenhle je z tvarohu. Ale on opravdu jako cheesecake chutná. A navíc jsem v mrazáku objevila zapomenuté ostružiny z loňské úrody. Dokonalost sama.

 

Ingredience:

Na korpus:

  • 1 balení ovesných sušenek Zuzanky ( prodává Lidl)
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 5 ks Mozartových koulí

Na náplň:

  • 1 tučný tvaroh
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 Palouček
  • 3 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Navrch:

  • 1 balíček mražených ostružin
  • 1,5 plátku želatiny
  • cukr

 

Postup:

Troubu zapněte na 180°C.
Jako obvykle začněte tím, že si rozmixujete sušenky a to nejlépe v robotu, pak přidejte nakrájené Mozartovy koule, a nakonec rozpuštěné máslo. Dno formy vyložte pečícím papírem a drtinu na něj rovnoměrně rozprostřete a lžící upěchujte, můžete lehce i do boků, ale není to nutné.
Připravenou formu vložte do vyhřáté trouby a cca 7 minut pečte. Pak formu vytáhněte ven a nechte vychladnout.
Mezitím si připravte náplň. V míse promíchejte tvaroh, Palouček, vejce a oba cukry. V další míse ušlehejte šlehačku, ale ne úplně do tuha. Přendejte ji do tvarohové směsi a společně vše ještě vyšlehejte.
Náplň nalijte na vychladlý korpus a několikrát s formou klepněte o linku ( tím vyženete bublinky).
Cheesecake pečte při 150-160°C asi 35 minut. Když se přestanou klepat okraje, koláč vyndejte a nechte při pokojové teplotě vychladnout.
Mražené ostužiny mezitím nechte povolit, pak je povařte, ale jen do změknutí, přidejte cukr dle chuti ( mohou být klidně kyselejší, lépe pak kontrastují se sladkou chutí koláče). Odstavte a nechte mírně zchladnout. Želatinu nechte ve studené vodě nabobtnat, dobře vymačkejte a přidejte k ostružinám. Dobře rozmíchejte. Než ostružiny nalijete na koláč, nechte je úplně vychladnout, až pak je rozetřete navrch.
Nakonec cheesecake vložte ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc.

 

 

P1560232-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.