Bezlepkové čokoládové cupcakes

Čokoholici zpozorněte. Tohle je doslova nebe v hubě pro každého, kdo miluje čokoládu. A že jsou cupcaky bezlepkové ani nepoznáte. Chuť je skvělá a v kombinaci s krémem z mascarpone absolutně božská.
Musím říct, že když jsem muffinky vyndala z trouby a nechala chladnout, nemohla jsem odolat a ještě teplé jsem hned 2 snědla. Úžasný, navrchu byly krásně křupavý, uvnitř kyprý. A pak s krémem…
Všeobecně nemusím máslové krémy, používám je jen, když potřebuju, aby opravdu krém držel, ale když to jde, volím krémy bez másla.
Krém z mascarpone, šlehačky a čokolády je skutečně jeden z nejlepších krému, nejen, že výborně chutná, ale i skvěle drží tvar. Musí se ale připravit mnohem dříve než samotné muffinky, aby se dobře vychladil. Ale v tomhle ročním období to chladne jedna radost.
Těsto do košíčků plňte tak do 2/3, aby byl vršek rovný a dobře se vám nanášel krém. Já jsem je dělala vyšší a to jen z toho důvodu, aby jich nebylo tolik 😉 Udělala jsem jich tedy 10 ( a 2 snědla ještě před plněním 🙂 ). Na tenhle počet mi stačilo jen poloviční množství krému.
Tenhle recept se řadí mezi ty recepty, které budu muset velmi brzy zopakovat znovu a pak zase a pak zase…

 

Ingredience:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky ( Doves Farm, Nominal, M&S)
  • 1/2 hrnku kukuřičné mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1/3 hrnku kakaa
  • lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžička jablečného octa
  • lžička vanilkového extrakt

na krém:

  • 200 g čokolády
  • 200 ml smetany
  • 250 g mascarpone
  • cukr dle chuti

 

Postup:

Troubu předehřejte na 175°C. Připravte si formičky na muffiny a vyplňte je papírovými košíčky.
Ve velké misce smíchejte suché přísady, obě mouky, cukr, kakaový prášek, sůl a kypřík. Pak přidejte vejce, olej, vodu, vanilkový extrakt a ocet. Vše dobře promíchejte.
Připravené těsto naneste do připravených košíčku, tak do 2/3. Pečte cca 20-25 minut. Zkontrolujte špejlí, jestli jsou muffiny pečené uvnitř, vyndejte je a nechte vychladnout.
Na krém: s tím začněte o den dříve nebo alespoň o několik hodin. Smetanu zahřejte k bodu varu a pak jí zalijte nalámanou čokoládu. Chvíli nechte stát a pak čokoládu se smetanou dohladka rozmíchejte. Zakryjte potr. fólií a dejte na několik hodin vychladit ( jinak by krém nešel vyšlehat). Připravený krém, který je dostatečně vychladlý můžete vyšlehat, přidejte cukr dle chuti ( 1-2 lžíce) a nakonec opatrně zašlehejte mascarpone.
Hotovým čokoládovým krémem nakonec ozdobte muffiny.

 

Bezlepkové čokoládové cupcakes-1

 

Bezlepkové čokoládové cupcakes-2

 

Bezlepkové čokoládové cupcakes-3

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.