Bez polívek nejde fungovat. Aspoň já to tak mám.
Když jsem byla malá, tak jsem polívky nesnášela. Bylo velký trápení jíst polívky. No ale pak se to nějak změnilo a na polívkách jsem teď skoro závislá.
Ráda používám houby sušené, protože je mám doma vždycky ve velké zásobě, ale v sezóně samozřejmě použijte houby čerstvé nebo i žampióny. Polévka je sytá a příjemně v tomhle sychravém počasí zahřeje.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek sušených hub
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 2 brambory
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička papriky, sůl, pepř
- 1/4 hrnku smetany
Postup:
Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte cca 1/2h stát.
Do hrnce dejte olivový olej, scezené houby, na jemno nakrájený česnek a šalotku, špetku soli a pepře. Vše společně restujte.
Pak přidejte máslo a mouku a míchejte asi dvě minuty. Přidejte i papriku a zalejte vývarem. Dobře rozmíchejte a přihoďte na kostičky nakrájené brambory, přidejte tymián a nechte vařit.
Nakonec do polévky vlijte smetanu, dle potřeby dochuťte solí.