Domácí dýňový chleba

Chleba téměř bez práce. Nevěříte? Čtěte dál a uvidíte. Nepotřebujete domácí pekárnu, ani kvásek, žádné vážení, chce to jen čas na kynutí a to je vlastně skoro všechno. Takže nejlépe péct na víkend, rovnou z dvojité várky nebo než si vše připravte než odejdete ráno do práce a večer si upečete čerstvý chléb.
Tak se do toho pusťme.

Ingredience:

  • 2 hrnky hladké mouky ( 1 hrnek= cca 250 ml)
  • 1 hrnek žitné chlebové mouky
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 3 lžičky světlého lněného semínka
  • hrstka dýňových semínek
  • cca 1,5 hrnku vody
  • dle chuti můžete přidat bylinky atd.

 

Postup:

Smíchejte obě mouky, přidejte k nim droždí, sůl, kmín a semínka a dobře promíchejte, pak přilijte vodu a zamíchejte, těsto by mělo být spíš hustší. Tohle byla rychlovka. Takto připravené těsto dejte na 8-12 hodin kynout.

Po 12-ti hodinách:

IMG_20170111_093425

 

Připravte si vál, dobře ho posypte moukou a přeneste na něj těsto. Vytáhněte ho na placku cca 2-4 mm silnou a nechte 15 minut odpočívat.

 

IMG_20170111_093859-1

Dalším krokem je přehnutí těsta na jednu třetinu a pak na druhou po delší straně a pak to samé, ale z krátké strany, vznikne vám takový „čtverec“.
Nechte kynout  30 minut.

 

IMG_20170111_095959

 

Těsto nechte kynout dalších 30 minut, ale během té doby už zapněte troubu na 230°C, připravte si formu, ve které budete péct, měla by mít víko, ale můžete bez obav použít i formu bez víka a dopomoct si alobalem, třeba tuto KLIK a formu nebo pekáč dejte do trouby předehřát.

Do předehřáté formy dejte těsto, přikryjte alobalem nebo víkem a šoupněte do trouby na 30 minut. Pak víko sundejte a pečte dalších 15 minut.
A máte hotovo a můžete se rovnou zakousnout do teplého, krásně vonícího čerstvého chleba, což je prostě senzace.

 

IMG_20170111_124957-2

 

 

IMG_20170111_131002-1

 

 

IMG_20170111_131341-1

 

 

a další vyzkoušené varianty:

 

žitný chleba:

  • 1 hrnek ( objem 220 ml) žitné mouky
  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 2 lžičky sušených kvasnic
  • 2 hrnky vody
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • hrst lněných a dýňových semínek

 

celozrnných chleba I:

  •  1,5 hrnku ( objem 350 ml) celozrnné mouky
  • 1,5 hrnku  hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky sušených kvasnic
  • 2 lžičky soli
  • 2 hrsti lněných semínek
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 2 hrnky vody

 

celozrnný chleba II:

  • 0,5 hrnku ( objem 350 ml) celozrnné mouky
  • 1,5 hrnku hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky sušených kvasnic
  • 2 lžičky soli
  • 2 hrsti lněných semínek
  • 2 lžičky celého kmínu
  • necelé 2 hrnky vody

 

….postup viz. nahoře, pro pečení v kulaté formě.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.