Domácí houstičky s čerstvým jahodovým džemem

Není nad to zakousnout se k snídani do čerstvých, křupavých houstiček. Když se mi hodně chce, tak si přivstanu, a když ne, tak je prostě udělám den předem, sice už nejsou křupavé, ale jsou stále skvělé.
Když jsem je začala připravovat, zjistila jsem, že mi došla hladká mouka, tak jsem zaimprovizovala a část nahradila moukou rýžovou. Těsto bylo naprosto famózní, pracovalo se s ním fantasticky a vykynuté bylo snad za půl hodiny.
No vyzkoušejte a uvidíte.
Báječně se k nim hodí rychlý jahodový džem.
Ten vykouzlíte během chviličky a voňavá dobrota posune vaši snídani o level výš.

 

Domácí housky

Ingredience:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g rýžové mouky
  • 1 lžičku cukru
  • 1 kostka droždí
  • 300 ml mléka
  • 40 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek
  • vejce na potření
  • kmín, hrubozrnná sůl, chia semínka, lněné semínko, mák, sezam

 

Postup:

V hrnku smíchejte 100 ml teplého mléka, droždí, cukr a 1 lžíci mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Ten pak přilijte do mísy k  prosáté mouce, přidejte sůl, zbytek teplého mléka s rozpuštěným máslem, žloutek a vypracujte hladké, pružné a nelepivé těsto, jde to snadno. Poprašte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca 1 hodinu.
Vykynuté těsto propracujte a nakrájejte na menší dílky, z těch pak udělejte 3 prameny a upleťte housky (z uvedeného množství udělám cca 16 menších houstiček). Nechte je ještě 20 minut vykynout.
Troubu předehřejte na 180°C.
Nakonec housky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem, kmínem, solí, prostě tím, co máte rádi.
Vložte do trouby a pečte cca 15 minut dozlatova.

P1550181-1

P1550199-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rychlý jahodový džem s chia semínky a mátou

Ingredience:

  • 500 ml jahod ( pokrájených na větší kusy)
  • 4 lžičky medu
  • 2 lžíce chia semínek
  • máta

Postup:

Jahody omyjte a nakrájejte na větší kousky. Společně s medem umixujte pyré , přisypte chia semínka a nadrobno posekanou mátu. Nechte je min. 1 hodinu v lednici nabobtnat. V džemu není žádný konzervant, takže doporučuji sníst během několika dnů. Můžete si je dát na lívance, palačinky nebo jen tak „na lžičku“ mlsat.

 

P1550237-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.