Hovězí maso a fazolové výhonky nejsou až tak nezvyklou kombinací. Možná trochu nezvyklá je moje úprava.
Fazolové výhonky se většinou používají v asijské kuchyni případně v salátech, tohle jídlo ale není ani jedno z toho.
Tak trochu dle momentální chuti vzniklo tohle jídlo, výsledek mě samotnou mile překvapil a stojí za to.
Základem je samozřejmě kvalitní maso, to je bez debat. Žampióny mám raději ty hnědé krémové, ale pokud je neseženete nezoufejte, i ty dostupnější bílé budou stejně skvělé. Čerstvé fazolové výhonky seženete v obchodech Mark&Spencer nebo v asijských potravinách.
Stejně tak skvělá jako maso s výhonkama byla i příloha, kterou jsem nakonec zvolila. Úplně jednoduchá, za to výborná.
Miluju restovaný celer. Nastrouhaný, jen osolený, s trošičkou bylinek a restovaný na olivovém oleji. Ze zeleninových příloh asi moje nejoblíbenější.
Tentokrát jsem k němu přidala ještě nastrouhanou cuketu. Solila jsem až ke konci, aby cuketa nepouštěla moc vody a bylo to prostě skvělý.
Pokud ale dáváte přednost klasičtější příloze, vedle nešlápnete ani s rýží nebo bramborovou kaší.
Ingredience:
- 700 g hovězí loupané plece
- 2 cibule nakrájené na jemné klínky
- 2 stroužky česneku nakrájeného najemno
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- cca 300 ml hovězího vývaru nebo vody
- 250 g krémové žampiónů
- 3 hrsti fazolových výhonků
- máslo
- olivový olej
- himalájská sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
Hovězí maso očistěte, osušte a nakrájejte na nudličky. Připravte si i cibuli a česnek.
Maso vhoďte na vyšší pánev, ke které máte víko a na oleji opečte ze všech stran. Pak maso vyjměte a dejte stranou.
Do výpeku přidejte cibuli a česnek a chvíli společně restujte. Ochuťte solí, pepřem a rozmarýnem, vmíchejte také hořčici a nakonec i rajčatový protlak. Nechte zarestovat a přilijte vývar nebo vodu. Dobře rozmíchejte a do pánve přidejte maso. Takto duste pod poklicí do změknutí masa, cca 45 minut.
Mezi tím si připravte žampióny. Očistěte je a pokrájejte na čtvrtky.
V momentě, kdy bude maso měkké vrhněte se na žampióny. Na pánvi rozehřejte kousek másla s trochou olivového oleje a přidejte žampióny, pozor jen, ať jsou v jedné vrstvě, aby se nezačaly dusit. Chceme, aby byly opečené pěkně dozlatova.
Hotové žampióny osolte a opepřete a přidejte k masu.
Do výpeku po houbách přidejte i fazolové výhonky a nechte je chvilku prohřát. I ty pak přidejte k masu. Promíchejte a můžete podávat.