Hummus z červené čočky

Hummus, to je ten nejjednodušší způsob jak dostat do jídelníčku luštěniny a spolu s nimi dostatek bílkovin. Je to taky dost jasná volba jako pohoštění pro vegany. Zbývá už jen zvolit luštěninu.
Tou nejtypičtější je samozřejmě cizrna. Já jsem se ale tentokrát rozhodla pro červenou čočku, tak jsem chtěla hummus  trochu celkově pozměnit. Takže jsem přidala ještě uzené tofu a šafrán a místo citrónu limetku.
Výsledkem byl krásné krémový, kořeněný a příjemně pikantní dip. Můžete jej namazat na kváskový nebo žitný chleba či  bagetky nebo servírovat v misce a kousky chleba nebo zeleniny v něm máčet.

 

Ingredience:

  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 na jemno nastrouhaná mrkev
  • 1/2 na jemno nastrouhaného uzeného tofu
  • 3/4 hrnku červené čočky ( v suchém stavu)
  • špetka šafránu
  • špetka drceného římského kmínu ( celý rozdrťte v hmoždíři)
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 2 lžičky tahini
  • limetková šťáva
  • olivový olej
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • himalájská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

 

Postup:

Na pánvi s poklicí rozehřejte olej. Na něm orestujte na kostičky nakrájenou cibulku a nastrouhanou mrkev dokud nezezlátnou. Přidejte nastrouhané tofu, promíchejte a přisypte propláchnutou čočku. Teď je čas na koření, Nakonec vlijte cca 1,5 hrnku vody a na mírném plameni vařte do změknutí čočky.
Čočku nechte zchladnout. Vychladlou ji přendejte do robota, rovnou přidejte i další česnek, tahini, dle chuti limetkovou šťávu a olivový olej a pulzujte až je směs hladká.
Přendejte do misky, zalijte olejem a posypejte paprikou.

 

Hummus z červené čočky_1

 

Hummus z červené čočky_2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.