Jablkový koláč s ořechovou drobenkou

 

S jablky se nikdy nespletete a vždycky vykouzlíte neskutečné dobroty a to nejen co se sladkého pečení týká, protože jablka jsou skvělá i pod maso.
Doma nám zbylo ještě pár domácích jablíček, tak jsem si říkala, že je asi čas na koláč.
Ten jablkový má neskutečně mnoho podob. Chtěla jsem ale něco trochu zdravějšího, bez použití klasické bílé mouky. Kombinace mandlové a kokosové byla správná volba. Stejně tak jsem chtěla nahradit i klasický bílý cukr, který se v naší domácnosti tak nějak pomalu vytrácí.
Koláč je příjemně „mokrý“ a krémový díky náplni ze zakysané smetany, voňavý po vanilce a citronu a zároveň křupavý díky lískovým ořechům navrchu.

 

 

Ingredience:

  • 100 g mandlové mouky
  • 30 g kokosové mouky
  • 80 g cukru ( březový cukr, erythritol, stévie…)
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 hrsti pražených lískových ořechů

náplň:

  • 1 zakysaná smetana
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 2 lžíce cukru (březový cukr, erythritol, stévie…)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • citronová kůra
  • 3 jablka bez slupky nakrájená na kostičky

 

Postup:

Nejdříve si připravte drobenku smícháním mandlové a kokosové mouky, kypříku, cukru a másla. Víc než polovinu natlačte na dno připravené dortové formy (s pečícím papírem). Do zbytku přidejte skořici a na hrubo nasekané lískové ořechy a nechte zatím stranou než ni přijde čas.
V misce rozšlehejte vejce a postupně zašlehejte i obě smetany. Oslaďte, ochuťte vanilkou a citronovou kůrou a nakonec vmíchejte nakrájená jablka.
Připravený jablkový krém nalijte na připravený korpus a navrch naneste zbytek ořechové drobenky.
Pečte v předehřáté troubě na 175°C cca 50-55 minut.

 

Jablkový koláč s ořechovou drobenkou_1

 

Jablkový koláč s ořechovou drobenkou_2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.