Kachní kaldoun s žemlovými knedlíčky

Ta zima si to letos teda pěkně užívá. Mrzne a mrzne a když už to vypadá, že jsou teploty pod -10°C na ústupu, tak zase mrzne. Jako že já mám zimu fakt ráda, ale čeho je moc, toho je příliš.  Naštěstí je něco, co na zahřátí funguje spolehlivě, a to jsou polívky.  A takový kaldoun a máte jedno z čeho ho uděláte ( kuře, krůta, husa), funguje stoprocentně.
Naposledy byla pečená kachna, tak dnes nemůže být nic jiného než kaldoun kachní. Protože, co s tou kostrou po vykoštění kachny na pečení.
Kdo kaldoun neznáte, určitě ji vyzkoušejte. Je to hustá, bílá staročeská polívka, která se dělá z drůbků. Krajově se liší asi jen zavářkou.
Připravuje se docela podobně jako klasický vývar, se zeleninou a kořením, jen ta finální úprava je jiná. Co se týká zeleniny, na konci se většinou přidává ještě květák, růžičkové kapustičky nebo něco zeleného, já použila čerstvý hrášek.
Zahušťování polívky, to můžete udělat dvěma způsoby. Můžete udělat jíšku, na které pak osmahnete zeleninu ( tak to dělám já), je to ale náchylnější na připálení. Takže jíškou můžete polívku zahustit až na konci.
Jako zavářka se používají nejvíc asi játrové knedlíčky, ale můžete udělat třeba žemlové, stejně jako já. Nepochutnáte si o nic míň. Polívka chutná výtečně okamžitě po uvaření, stejně tak 1-2 uleželá. Tak s chutí do toho.

 

Ingredience:

  • kachní drůbky – celá kostra+ 2 křídla ( klidně žaludek, krk…)
  • mrkev, řapíkatý celer, petržel
  • 4 kuličky nového koření
  • 8 kuliček celého pepře
  • 1 bobkový list
  • 80 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 1 mrkev
  • 2 petržele
  • 2 řapíky celeru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml smetany
  • 1 žloutek
  • sůl, pepř, muškátový ořech nebo květ
  • hrášek

Na žemlové knedlíčky:

  • 80- 100 g strouhanky
  • 1 vejce
  • cca 4 lžíce sebraného tuku s vývarem
  • 1 lžíce másla
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • sůl, muškátový květ nebo ořech

Postup:

Na polívku si nejprve založte vývar. Kachní kostru a křídla omyjte a společně se zeleninou ( mrkev, celer, petržel) vložte do studené vody. Přihoďte koření, sůl a nechte táhnout až maso odpadá od kosti.
Vývar přeceďte a seberte přebytečný tuk. Maso z kostí oberte a nakrájejte na menší kousky.
Očistěte a nakrájejte si kořenovou zeleninu, cibuli a česnek. Na másle osmahněte mouku a udělejte světlou zlatou jíšku.
Postupně do ní zasmahněte cibuli, česnek a zbylou zeleninu. Dávejte pozor, aby se nepřipálila. Přilejte přecezený vývar a dobře promíchejte. Pokud chcete můžete přidat na růžičky rozebraný květák, asi 1/4 a nechte provařit za občasného míchání.
Mezitím si připravte žemlové knedlíčky. Všechny ingredience smíchejte dohromady a vytvarujte malé kuličky ( velikost asi jako hliněnky).
Zvyšte teplotu pod hrncem a zavařte kuličky. Přihoďte také obrané maso a hrášek a celou polívku zjemněte smetanou se žloutkem.
Nakonec dochuťte solí, pepřem, muškátovým květem nebo ořechem.
Na talíři pak přidejte do polívky nasekanou petrželku.

 

kaldoun 1

 

kaldoun 3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.