Mrkvový dort s tvarohem

Mrkvový dort. Kdo by ho neměl rád. Najdete ho v každé dobré kavárně a cukrárně. A taky v mnoha podobách.
Ve většině případů, ale tento vynikající dezert obsahuje bílou mouku a bílý nebo maximálně třtinový cukr.
V tomto receptu ani jedno ze jmenovaných nenajdete. Klasickou mouku jsem nahradila moukou kokosovou a mletými ořechy ( dala jsem část mouky z lískových ořechů a část jsem namlela, ale ne tak úplně na jemno). Bílý cukr jsem nahradila cukrem kokosovým, v krému pak cukrem březovým. Na trhu je mnoho alternativ cukru, takže je jen na vás jaké z nich dáváte přednost (dort je svým složením vhodný i pro LC stravování, stačí jen zvolit správné sladidlo).
Tradičně se krém do mrkvového dortu dělá z krémového sýra. Jelikož jsem měla doma tvaroh, i tohle jsem tedy trochu pozměnila a nebylo to vůbec na škodu. Rozhodně ale nevynechte citron. Ten teprve totiž dodá mrkváči ten správný svěží šmrnc.
No nemůžu si pomoct, ale tahle odlehčená verze mrkváče se mi fakt hodně zamlouvá. A kdo miluje ořechové dezerty, tak si teda přijde na své.
Je to skvělý podzimní dezert, příjemně kořeněný, který se přesně hodí do toho dnešního mlhavého počasí.
Tak co, už víte co budete o víkendu péct?

 

Ingredience:

na korpus:

  • 4 vejce
  • 65 g kokosového oleje
  • 40 g olivového oleje
  • 110 g sladidla ( kokosový, březový, stévie, erythritol)
  • 185 g mletých lískových ořechů
  • 2 lžíce kokosové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátu
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1 lžička muškátového ořechu
  • 1,5 lžičky drceného hřebíčku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
  • 300 g na jemno nastrouhané mrkve

 

tvarohový krém:

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce březového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • kůra z poloviny citrónu

 

Postup:

Připravte si dortovou formu, dno vystelte pečícím papírem a boky vymažte kokosovým olejem, můžete i lehce vysypat kokosovou moukou.
Teď se můžete pustit do přípravy korpusu. Začněte tím, že si oddělíte vejce, žloutky a zvlášť bílky. Ty vyšlehejte do tuhého sněhu a na chvilku odložte.
Žloutky ve větší míse vyšlehejte s cukrem a oběma oleji. Ty odměřujte rovnou do mísy, kterou umístíte na váhu (tím vám ubyde další nádoba na odměření potřebného množství).
V jiné míse smíchejte mouku, mleté ořechy, koření, jedlou sodu a kypřík. Promíchejte a přesypte ke žloutků a zapracujte. Půjde to ztuha, ale až přidáte zbytek ingrediencí, konzistence bude přesně taková jaká má být. Vmíchejte nastrouhanou mrkev a následně i postupně připravený sníh z bílků. Nakonec přisypte na hrubo nasekané vlašské ořechy.
Těsto přelejte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě na 175°C cca 35 minut.
Hotový korpus nechte zcela vychladnout , nejdříve ve formě, pak na mřížce. Jednou ho prokrojte a naplňte připraveným krémem, navrch pak ještě můžete nasypat trochu ořechů nebo ozdobit dle své fantazie a chuti.

Na krém si připravte všechny suroviny, měly by mít pokojovou teplotu.
Máslo vyšlehejte z cukrem, pak zašlehejte postupně tvaroh. Zašlehejte také vanilku, citronovou šťávu a kůru.

 

 

Mrkvový dort_1

 

Mrkvový dort_2

 

Mrkvový dort_4

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.