Nejlepší masová sekaná, zelný salát a hořčicová omáčka

Sekaná bez rohlíků a strouhanky? No proč ne? Není třeba ji nastavovat pečivem, můžete si vychutnat jen dokonalé maso. Jak ji jednou takto vyzkoušíte, nebudete ji dělat jinak.
Nezapomeňte ale na důkladné propracování, to rozhodně nepodceňujte, je  to totiž klíč k úspěchu. A ten je zaručen!
Pod receptem na sekanou najdete ještě recept na skvělou hořčicovou omáčku, která se k sekaný docela dobře hodí, a když k tomu uděláte bramborovou kaši, je to dokonalost sama.
No a nesmí chybět ani salátek, pokud si dáte sekanou jen tak s chlebem, takže ten je tady taky 😉
Je to snadný, tak s chutí do toho.

 

NEJLEPŠÍ MASOVÁ SEKANÁ

Ingredience:

  • cca 1 kg mletého masa ( mix vepřového a hovězího)
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 vejce
  • 1,5 lžičky majoránky
  • sůl, mletý pepř

 

Postup:

Mleté maso si připravte do velké mísy, ve které se vám bude dobře propracovávat. Přidejte k němu všechny ingredience, tzn. cibuli nakrájenou na menší kostičky, prolisovaný česnek, majoránku, já dávám cca 1,5 lžičky, vajíčka, osolte a opepřete.
A teď přichází ta důležitá část celé přípravy. Odložte náčiní a zapojte ruce a hněťte a hněťte maso cca 10 minut. To proto, aby sekaná držela při pečení pohromadě. Pak vezměte celou hmotu a několikrát s ní praštěte zpět do mísy.
Pak už jen zbývá masovou hmotu vytvarovat do šišky a umístit do pekáčku, potřete ji ze všech stran vodou a také ji podlijte.
Sekanou pečte prvních 15 minut na 200°C, pak teplotu snižte na 160°C a pečte ji dalších cca 60 minut. Během pečení ji přelévejte vodou nebo výpekem.

Skvěle chutná s bramborovou kaší a hořčicovou omáčkou. A nebo jen tam tak s chlebem a zelným salátem.

PS: jestli se vám zdá, že je na spodním obrázku sekaná prasklá, tak je, stalo se mi to, když jsem ji horkou přenášela na prkýnko… no nic 😉 Při pečení fakt nepopraskala.

 

Nejlepší masová sekaná-1

 

Nejlepší masová sekaná-2

 

HOŘČICOVÁ ZÁLIVKA

Ingredience:

  • 100 ml vývaru ( nebo vypečené šťávy)
  • 100 ml smetany
  • 2 vrchovaté lžíce hrubozrnné hořčice
  • tymián
  • 1/2 stroužku česneku

 

Postup:

V rendlíku smíchejte vývar a smetanu, přidejte tymián a prolisovaný česnek, promíchejte a povařte do požadované hustoty cca 5 minut.
Chutná skvěle teplá, ale i studená.

 

Hořčicová omáčka

 

Nejlepší masová sekaná-4

 

ZELNÝ SALÁT

Ingredience:

  • 800 g bílého zelí
  • 2 lžíce cukru
  • 5 lžic bílého vinného octa
  • 5 lžic oleje
  • sůl
  • kmín

 

Postup:

Zelí nakrájejte na menší kousky a prožeňte robotem na jemno, přidejte sůl a kmín a nechte chvíli odstát, až pustí zelí šťávu. Pak zelí důkladně promíchejte rukama. Přidejte cukr, ocet a olej a stále propracovávejte rukama. Dle chuti přidejte cukr nebo ocet.
Hotový zelný salátek přendejte do sklenic a uložte do chladu.
Nějaký den ho nechte uležet, aby se chutě dostatečně propojily.

 

Zelný salát

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.