Nepečený salám, to je cukroví mého dětství. Bez něho si Vánoce vůbec neumím představit. Je to pro mě srdeční záležitost.
Nikdy jsem ho doma nedělala, chodila jsem na něj jen k mojí mamce, od ní mi chutnal vždycky nejvíc. Ochutnala jsem i jiné salámky, ale nikdy to nebylo ono, ten mamčin prostě chutnal úplně jinak a mnohem líp.
Letos jsem se ale rozhodla, že ho konečně taky udělám. Vzpomínám si, že mamka do něj dávala pomerančové sušenky. Tenkrát, za mého dětství se prodávaly takové sušenky s černouškem na obalu a s názvem Orange. A byly fakt moc dobrý. A v tomhle salámu byly úplně geniální. No jo, jenže teď už se tyhle sušenky nedělají.
Hledala jsem a hledala, ale když už byly sušenky s pomerančem, tak měly ještě něco navíc, čokoládu, brusinky…a to prostě v salámku nechci. No takže jsem koupila italské máslové ( jsou pěkně křehoučké) a přidala sušenou pomerančovou kůru. Účel to splnilo. Když jsem brouzdala po netu a hledala podobný recept, ve většině receptů nebyly sušenky, ale piškoty a v tom je dle mě dost podstatný rozdíl. S piškotama to prostě není ono.
Další ingrediencí bylo vejce. Já s ním obvykle problém nemám, ale mamka ho syrové do cukroví nedává. A jelikož jsem chtěla dodržet ten její postup, taky jsem ho nedala. Přidala jsem o 1 lžíci navíc rumu ( tím se nedá nic zkazit, že jo 😉 ) a pak pár lžic mléka, aby salám nebyl suchý, držel pohromadě a dal se pak dobře krájet.
Konečná fáze zahrnuje obalení v kokosu nebo v cukru, to už ponechám na vaší chuti. Já, oproti mamce, zvolila moučkový cukr.
A výsledek? Salám mě svou chutí zase vrátil do dětských let… ochutnávala jsem a krájela a krájela a krájela… je prostě boží a pro mě je to top cukroví.
A už se těším k mamce na ten její 🙂
Ingredience:
- 500 g máslových sušenek
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 4 lžíce rumu
- 20-40 g kakao
- pomerančová kůra
- 2 vejce (nebo mléko)
- na obalení moučkový cukr nebo mletý kokos
Postup:
Sušenky rozdrťte paličkou na maso nebo válečkem, ale ne úplně na jemno. Větší kousky pak na průřezu vytvoří pěknou mozaiku.
Přidejte změklé máslo, prosátý moučkový cukr a kakao, pomerančovou kůru, rum a vejce, chcete-li. Jinak použijte mléko.
Zpracujte v těsto a vytvarujte váleček. Pak ho obalte v moučkovém cukru nebo v kokosu.
Salám zabalte do pečícího papíru a pot. folie. A skladujte nejlépe v lednici.
Před krájením nechte salám chvíli při pokojové teplotě povolit, aby se vám dobře krájel.