Nepečený čokoládový salám

Nepečený salám, to je cukroví mého dětství. Bez něho si Vánoce vůbec neumím představit. Je to pro mě srdeční záležitost.
Nikdy jsem ho doma nedělala, chodila jsem na něj jen k mojí mamce, od ní mi chutnal vždycky nejvíc. Ochutnala jsem i jiné salámky, ale nikdy to nebylo ono, ten mamčin prostě chutnal úplně jinak a mnohem líp.
Letos jsem se ale rozhodla, že ho konečně taky udělám. Vzpomínám si, že mamka do něj dávala pomerančové sušenky. Tenkrát, za mého dětství se prodávaly takové sušenky s černouškem na obalu a s názvem Orange. A byly fakt moc dobrý. A v tomhle salámu byly úplně geniální. No jo, jenže teď už se tyhle sušenky nedělají.
Hledala jsem a hledala, ale když už byly sušenky s pomerančem, tak měly ještě něco navíc, čokoládu, brusinky…a to prostě v salámku nechci. No takže jsem koupila italské máslové ( jsou pěkně křehoučké) a přidala sušenou pomerančovou kůru. Účel to splnilo. Když jsem brouzdala po netu a  hledala podobný recept, ve většině receptů nebyly sušenky, ale piškoty a v tom je dle mě dost podstatný rozdíl. S piškotama to prostě není ono.
Další ingrediencí bylo vejce. Já s ním obvykle problém nemám, ale mamka ho syrové do cukroví nedává. A jelikož jsem chtěla dodržet ten její postup, taky jsem ho nedala. Přidala jsem o 1 lžíci navíc rumu ( tím se nedá nic zkazit, že jo 😉 ) a pak pár lžic mléka, aby salám nebyl suchý, držel pohromadě a dal se pak dobře krájet.
Konečná fáze zahrnuje obalení v kokosu nebo v cukru, to už ponechám na vaší chuti. Já, oproti mamce, zvolila moučkový cukr.
A výsledek? Salám mě svou chutí zase vrátil do dětských let… ochutnávala jsem a krájela a krájela a krájela… je prostě boží a pro mě je to top cukroví.
A už se těším k mamce na ten její 🙂

 

Ingredience:

  • 500 g máslových sušenek
  • 150 g másla
  • 100 g  moučkového cukru
  • 4 lžíce rumu
  • 20-40 g kakao
  • pomerančová kůra
  • 2 vejce (nebo mléko)
  • na obalení moučkový cukr nebo mletý kokos

 

Postup:

Sušenky rozdrťte paličkou na maso nebo válečkem, ale ne úplně na jemno. Větší kousky pak na průřezu vytvoří pěknou mozaiku.
Přidejte změklé máslo, prosátý moučkový cukr a kakao, pomerančovou kůru, rum a vejce, chcete-li. Jinak použijte mléko.
Zpracujte v těsto a vytvarujte váleček. Pak ho obalte v moučkovém cukru nebo v kokosu.
Salám zabalte do pečícího papíru a pot. folie. A skladujte nejlépe v lednici.
Před krájením nechte salám chvíli při pokojové teplotě povolit, aby se vám dobře krájel.

 

Nepečený čokoládový salám-1

 

Nepečený čokoládový salám-2

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.