Polévka z černé čočky

Polévka z černé čočky

Zimní čas si žádá vydatné polévky.
Čočková polévka má mnoho podob. Mě nejvíc baví ta, která je na míle vzdálená zahuštěné polívce ze zelené čočky. Nejraději do polívek používám asi čočku černou a červenou. V téhle verzi jsem červenou vynechala a použila jen belugu. K tomu zeleninu, bylinky, trochu uzeného na ovonění. Polívka je hustá sama o sobě dost, takže další jiné zahušťování nepotřebuje. Naopak, pokud by se vám zdála hustá až moc, klidně si ji nařeďte.
Tahle polívka může posloužit i jako samostatný chod a věřte, že i nevelcí příznivci luštěnin ji vezmou za vděk.
Ani vegani nemusí věšet hlavu, lehce si můžete udělat i vegan verzi, jednoduše nahradíte hovězí vývar zeleninovým a vynecháte uzené. A šmáknete si ;)

 

Ingredience:

  • 150 g černé čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 l hovězího vývaru
  • 5 plátků uzeného ramínka
  • kousek pórku
  • hrst pohanky lámanky
  • sůl, pepř
  • olivový olej

 

Postup:

Černou čočku propláchněte a dejte vařit cca 15-20 minut.
V jiném hrnci orestujte nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte na jemno nasekaný česnek a nahrubo nastrouhanou zeleninu. Restujte až se zelenina rozvoní a začne chytat barvu. Přihoďte bobkový list, oregano a rajčatový protlak, pak vše zalejte hovězím vývarem a nechte společně vařit.
Předvařenou černou čočku přidejte do polévky a opět dále vařte do úplného změknutí.
Přihoďte nakrájené uzené ramínko, nakrájený pórek a hrst lámanky, dle potřeby osolte a opepřete. Povařte už jen chvilku, cca 5 minut.

 

Polévka z černé čočky-1

 

Polévka z černé čočky-2

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>