Rizoto s králičím masem

A je po Vánocích. Všichni se teď snažíme zase najet do těch „předvánočních“ kolejí a trochu odlehčit jídelníček. Teda jak kdo, že. Ale když už, tak trochu pomaleji, aby to pro tělo nebyl takový šok 😉
Takže nový rok začínáme rizotem s králíkem a taky kouskem špeku, aby ten přechod nebyl tak drastický 😉
Králíka máme u nás ve velké oblibě.  Máme možnost odběru z domácího chovu, a tak ho mám v mrazáku vždycky v zásobě, když přijde chuť.
Ale ať ho máme rádi sebe víc, ten zatracený hřbet jíst nikdo nechce. Dělám z něj často pomazánku a nebo další skvělou variantou je právě rizoto. Přidávám k němu kousek, opravdu jen malý kousek krušnohorského špeku ( to je mňamka fakt luxusní) a ten celé rizoto jednak příjemně ovoní a taky nemáte ten pocit, že je to králičí maso tak suché.
Sýr do rizota používám parmazán nebo čedar, ten má totiž Amálka raději, takže je na vás, které chuti dáte přednost. A pochutnáte si zaručeně.

 

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zelené části pórku
  • 2 hrnky rýže arborio
  • 100 ml bílého vína
  • maso ze hřbetu z pečeného králíka
  • kousek krušnohorského špeku
  • velká hrst strouhaného parmazánu
  • zeleninový vývar
  • máslo
  • olivový olej

 

Postup:

Na oleji a kousku másla nechte chvíli společně restovat na drobno nakrájenou cibulku a pórek. Pak k nim přidejte na jemno nakrájený česnek. Nasypte rýži a nechte ji pěkně obalit máslem, osolte a pak ji zalejte vínem.
Po odpaření  vína začněte přilívat vývar, který musí být vždycky horký. Přilívejte jen po naběračkách a nechte odvařit. Takto pokračujte až je rýže al dente, tedy na skus.
Mezitím si v rendlíčku orestujte špek a obrané a nakrájené králičí maso. To přidejte k rýži po posledním přidání vývaru.
Nakonec vmíchejte do rýže větší oříšek másla, nastrouhaný sýr a dochuťte dle potřeby solí a pepřem. Ihned podávejte.

 

Rizoto s králičím masem-1

 

Rizoto s králičím masem-2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.