Růžičková kapusta se sušenou šunkou a rajčatovým pestem

Dnes se chci s vámi podělit o můj oblíbený recept na růžičkovou kapustu, který je mimochodem extra jednoduchý.
Doma ji dělám jen pro sebe, protože holky kapustu, jakoukoliv, nejedí.
Já to vůbec nechápu, myslím si, že kapusta je dost nedoceněná zelenina. No možná za to může to, že většina z nás má v hlavě chuť kapusty z doby školních let, takže se vlastně není čemu divit.
Tahle příprava a hlavně chuť je ale daleko vzdálená té klasické kapustě zadělávané. Navíc je to skoro bleskový recept, takže netrávíte u sporáku ani moc času. Nejdelší z celé přípravy je nakrájení kapustiček, pak už je to raz dva. A díky tomu, že kapustičky netrápíte na pánvi tak dlouho, zůstanou krásně zelené a příjemné křupavé.
Můžete je podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.
Tak co, dáte kapustičkám šanci?

 

Ingredience na 1-2 porce:

  • 1 balení (500 g) růžičkové kapusty
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 plátky schwardswaldské šunky
  • 1 vrchovatá lžička rajčatového pesta
  • sůl, pepř, bylinky
  • máslo, olivový olej

 

Postup:

Příprava kapustiček. Z každé kapustičky odkrojte spodní část a sloupejte svrchní listy, pak ji přepulte.
Na pánvi nechte rozpustit máslo s olivovým olejem a vhoďte kapustičky řeznou stranou dolů. Nechte je takto chvíli stát, aby chytily barvu. Mezi tím si nakrájejte cibulku na jemno a stejně tak i česnek. Sušenou šunku nakrájejte na kratší proužky.
Kapustičky promíchejte, osolte a opepřete. Do pánve přihoďte cibulku, česnek a také šunku. Pozvolna společně opékejte do změknutí kapustiček, což netrvá dlouho.
Nakonec vmíchejte pesto. Na úplný závěr přidejte čerstvou bylinku, já použila majoránku a můžete podávat.

 

Růžičková kapusta se sušenou šunkou a pestem_1

 

Růžičková kapusta se sušenou šunkou a pestem_2

 

Růžičková kapusta se sušenou šunkou a pestem_3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.