Rybízový džem

Rybízový džem

Rybíz byl dlouhý roky moje noční můra. Na zahrádce jsme měli asi 16 keříků, takže plány na prázdniny byly celkem jasně daný. Jak já to nenáviděla. Sbírání rybízu bylo pro mě nekonečný a mě to tak strašně štvalo.
Dělali jsem hlavně šťávu, kterou teda nepiju do dneška. Moje mamka na to měla ten velký hrnec, ze kterýho pak šťáva odkapávala. No pro mě děs běs, řekla jsem si, že tohle já nikdy dělat nebudu. No zatím mě to drží, protože tohle fakt v plánu nemám.
Ale takový džem, to je jiná. Nám teda nevadí zrníčka, takže žádné pasírování nebo lisování rybízu nehrozí. Chci mít z rybízu v džemu úplně všechno.
Letos jsem sbírání rybízu pojala jako takový relax time a bylo to moc fajn.  Holky jely na kola a já tak měla klid. Amálku do těchhle aktivit vůbec nenutím, nevyžaduju pomoc, když pomoct jde, tak sama ze svý vůle a jí tohle všechno naštěstí baví a chce asistovat u všeho. Nechci jí vypěstovat takový odpor jako jsem měla já. A zatím to tak funguje, hlásí se sama ;) Tak třeba jí to vydrží a i kdyby ne, mě to vadit nebude.

Ale teď už k džemu. Příprava je fakt jednoduchá, žádné složitosti nehledejte.
Cukr se většinou používá klasický bílý. S tím mám už trochu problém, tak jsem ho z věší části nahradila třinovým, cca 850 g. Ale je to na vás, čím džem osladíte.
Jelikož je rybíz dost kyselý a dobře želíruje, není třeba přidávat žádné další složky potřebné právě na houstnutí.
Rum jsem měla doma Republiku, tak jsem ho do džemu přidala, můžete dát jakýkoliv jiný hnědý. No a to je celý ;)

 

Ingredience:

  • 2000 g červeného rybízu
  • 1200 g cukru
  • 6 lžic tmavého rumu

 

Postup:

Rybíz dobře omyjte a vložte do hrnce. Pro tento typ vaření se hodí hrnec široký. Rybíz pořádně rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Přisypte cukr, promíchejte a dejte vařit.
Mezitím sterilizujte sklenice.
Vařte pomalu do zhoustnutí. Lžičkou odeberte malé množství na talířek a sledujte hustotu džemu. Před koncem přidejte rum a nechte ještě chvilku provařit.
Hotový džem plňte do připravených skleniček, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

 

 

Rybízový džem_1

 

Rybízový džem_2

 

Rybízový džem_3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>