Šišky s mákem a třešňovým rozvarem

Tohle je přesně to jídlo, které by Amálka mohla jíst snad každý den. A nejraději by ještě pozvala na oběd celou rodinu, to je totiž její představa dokonalého rodinného oběda.
No a ono to fakt funguje. Už několikrát jsme to tak udělali, hromada šišek, mák, máslíčko. Bylo až neuvěřitelný vidět jak všichni kolem stolu zářili štěstím, jakoby ty šišky byly kouzelné a všichni se vrátili do dětským let.
Obyčejné bramborové šišky s mákem.
Nejvíc je dělám úplně klasicky, s mákem, ale čas od času mám chuť na nějakou malou změnu, takže tyhle jsou navíc s třešňovým rozvarem. Třešňovou marmeládu můžete v pohodě nahradit kompotem, v létě zase použijte třešně čerstvé. Skvělé budou i švestky nebo švestková povidla.
Je to příjemná obměna i tak skvělého jídla.

 

Ingredience:

  • 12 středně velkých brambor
  • 2 vejce
  • 500 g hrubé mouky
  • sůl

 dále budete potřebovat:

  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • třešňová marmeláda
  • rozpuštěné máslo

 

Postup:

Brambory uvařte ve slupce, nejlépe den předem, aby dobře vychladly před tím, než je začnete zpracovávat.
Studené brambory ( bez slupky) nastrouhejte na struhadle na jemno. Přidejte k nim vejce, sůl a postupně přidávejte mouku až vypracujte nelepiné těsto. Z něho pak odkrajujte kousky a tvořte šišky.
Vařte je v osolené vodě do jejich vyplavání.
Třešňovou marmeládu zřeďte vodou a povařte chvíli do požadované hustoty, můžete přidat i kapku dobrého likéru nebo rumu ( pokud to není pro děti), nalijte na talíř, přidejte šišky, zasypte vydatně mákem a cukrem dle chuti a samozřejmě zalejte rozpuštěným máslem.

 

Šišky s mákem a třešňovým rozvarem-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.