Žampiónový quiche s pórkem

Na všechny food festivaly, na které jezdím, vždycky, krom jiného, připravuju quiche. A vždycky se prodají mezi prvními. Je to zvláštní, ale tyhle slané koláče mají prostě všichni rádi.
Výhodou je, že ať je naplníte čímkoliv, vždycky chutnají dobře. Alespoň takovou zkušenost mám já.
Takže, tentokrát to bude recept na quiche se žampióny a pórkem, obě jsou to ingredience, který mám fakt dost ráda. Chce to navíc jen trochu bylinek a koláč je famózní. Udělala jsem ho jen z poloviční dávky, tedy na formu na obrázku ( recept je uveden na klasickou kulatou koláčovou formu) a byla to velká chyba, fakt velká. Takže brzy bude repete.

 

Ingredience:

korpus:

  • 300 g  hladké špaldové mouky
  • 125 g másla
  • 100 ml vlažné vody
  • sůl

náplň:

  • olivový olej
  • 250 g žampiónů
  • 1 pórek
  • oregano
  • tymián
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 100 g nastrouhané goudy
  • sůl, pepř
  • sladká paprika

 

Postup:

Na korpus zpracujte mouku s máslem a špetkou solí, vodu přidávejte postupně, aby jste získali hladké a pružné těsto. To dejte aspoň na půl hodinky do lednice.
Mezitím si připravte náplň. Žampióny nakrájejte na menší kousky, stejně tak pórek. Společně je orestujte na olivovém oleji.  Osolte, opepřete a přidejte tymián a oregano. Pak nechte zchladnout.
Zakysanku smíchejte s vejci, solí, pepřem, sladkou paprikou, můžete přidat ještě znovu oregano a tymián a také nastrouhaný sýr. Pak vmíchejte žampiony.
Odleželé těsto vyválejte a přeneste do koláčové formy. Okraje upravte, odřízněte přečnívající kusy a uprostřed propíchejte vidličkou. A můžete nanést připravenou náplň.
Koláč přesuňte do vyhřáté formy na 200°c a pečte cca 40 minut.

 

žampiónový quiche s pórkem-1

 

žampiónový quiche s pórkem-2

 

žampiónový quiche s pórkem-3

 

žampiónový quiche s pórkem-4

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.